Selvtillit

Hvordan få bedre selvtillit

Vi vet alle at selvtillit er viktig når vi flørter. Jenter, som gutter, setter pris på selvtillit hos sin partner, men ofte er dette spesielt viktig for jenter. Blant de kvalitetene som jenter setter høyest hos en gutt er selvtillit og humor de viktigste. For gutter er selvtillit viktig hos en jente, men en for selvsikker jente kan også virke truende for gutter. Så hva er egentlig selvtillit og hvordan kan man forbedre den?

Hva er egentlig selvtillit

Det er mye snakk om selvtillit og selvfølelse når man flørter. Mange synes de skulle vært mer selvsikre når de flørter. Men hvordan blir man egentlig selvsikker? Det er viktig å kunne skille mellom selvtillit og selvfølelse, da dette ikke er samme sak. Enkelt forklart kan du si at din selvtillit er en kombinasjon av din kunnskap, erfaring og troen du har på deg selv. Du kan derfor ha god selvtillit når det gjelder en sport du er flink i, har mye kunnskap om og erfaring med. Selvfølelse, på den andre siden, har ikke noe med våre ferdigheter å gjøre, men våre verdier og hvordan vi kjenner oss selv.

Derfor er det mulig å ha begge deler samtidig. Du kan være god i fotball og ha en god selvtillit på at dette er en sport du kan. Samtidig kan du være misfornøyd med deg selv og den du er, noe som trekker selvfølelsen din ned. Selvtillit og selvfølelse påvirker oss derfor også når vi flørter og vi bør derfor jobbe med oss selv og våre verdier, samtidig som vi kan øke vår kunnskap og erfaring om flørting.

Få bedre selvtillit

Det viktigste du kan gjøre når det kommer til sjekking og flørting er å øke din kunnskap om det. Det ligger ikke naturlig i oss å være flinke til å flørte, selv om det kommer lettere for noen. Det å være flink til å flørte er noe vi trenger å lære oss, men som likevel kan være vanskelig å finne gode kilder til. La oss ta som utgangspunkt at du ønsker å bli flinkere til å starte samtaler med fremmede. Hvordan kan du bygge selvtillit, slik at du får mot til å ta initiativet? Du må finne god informasjon om hvordan man starter samtaler. Lær deg teknikker, en metode og øv på disse teknikkene til det blir en del av deg.

Det er et utrykk som heter «with competence comes confidence». Det er nesten umulig å bli selvsikker om du ikke kan det du skal gjøre og har mye erfaring med det. Se for deg at du i morgen skal holde et 2 timers foredrag om noe du ikke har peiling på, hvor selvsikker vil du føle deg? Det å være selvsikker er noe du blir når du selv er sikker på det du kan. Når du får tilstrekkelig kunnskap og erfaring vil du bygge selvtillit.

Det er viktig å huske på at vi lærer så lenge vi lever, noe som gjør at selvtillit bygges over tid. Det betyr at vi trenger tid og trening for å bygge denne tryggheten. Det er lett å sammenligne seg med andre og tenke at de har selvtillit uansett hva de gjør. Sannheten er at vi alle er usikre til tider, fordi det nesten er umulig å være god i alt. Samtidig kan de du møter på ha en god selvfølelse, som igjen blir noe annet.

Styrk din selvfølelse

Når du styrker din selvtillit bør du også styrke din selvfølelse. Ettersom disse to påvirker hverandre, vil det være lurt at de begge er sterke, slik at selvfølelsen din ikke holder deg tilbake. Selvfølelse har sammenheng med vår selvinnsikt og hvordan vi ser på oss selv. Ikke minst handler det om hvor godt du kjenner deg selv, samt hvor reflektert du er over dine verdier. Det er i dag veldig lett å bli påvirket fra mange kanter og det kan derfor til tider være vanskelig å finne sin plass.

Det viktigste før penger, kjærlighet og lykke er faktisk våre verdier. Gode verdier kan kanskje høres kjedelig ut, men det er faktisk viktigere enn det meste. Vi setter verdier foran våre følelser og med dårlige verdier blir det vanskelig å ta gode valg. Et eksempel på dette er når vi føler for noe, men verdiene våre holder oss tilbake. Du føler et behov for å ta på fremmede du synes er attraktive, men verdiene din tilsier at det å ta på fremmede er frekt.(ref)

For å få en bedre selvfølelse trenger du derfor å kartlegge verdiene dine, slik at du blir mer bevisst på hvordan du verdsetter deg selv og hvilke gode og mindre gode verdier du har. Tankemønstret ditt kan også hjelpe deg eller hindre deg i å ta gode valg. Følger du oftere dine følelser eller dine verdier? Er selvfølelsen din styrt av å skulle imponere andre eller gjør du ting for å oppnå egen lykke? Om du tar deg tid til å skape et tydelig bilde av deg selv og dine verdier, vil du styrke din selvfølelse. Ikke la deg styre av andres meninger, men skap et bildet av deg selv som du foretrekker.

 Lær mer

Share Button

Kommentarer