spandere

Hvem skal spandere på date

Vi vokser opp med og lærer at det er mannen skal invitere og spandere på daten. Men er det egentlig slik at det må være mannen, eller den som ber ut på date, som må spandere? En date trenger ikke å ta sted på en dyr restaurant, verken ved første, andre eller tredje date. Selve hensikten ved å dra ut på en date er jo for å få den andre på tomannshånd slik at man kan bli bedre kjent. Her en noen tips til hvordan du kan løse utfordringen med hvem som skal spandere.

Tradisjonen for å spandere

Hvis vi ser litt på historien til dating og spandering, så finner vi flere grunner til at mannen skal spandere. I dag har vi et samfunn der menn og kvinner blir stadig mer likestilt. Fler og fler får lik lønn for likt arbeid og det forventes at kvinner jobber på lik linje som mannen. Tidligere, derimot, var det faktisk forventet at kvinner ikke skulle jobbe. Det var heller forventet at de var hjemmeværende for å passe barn, lage mat og drive husarbeid. Ettersom kvinner flest ikke hadde betalt jobb, var de avhengig av å finne en mann med god og sterk økonomi til å forsørge både henne og barna. Det ble derfor vanlig for mannen å ta med en dame ut på date i den hensikt å spandere på henne og vise sin økomiske styrke.

I dag er situasjonen noe annerledes, men deler av tradisjonen for å spandere henger likevel igjen. Forventningen om at mannen skal spandere, henger særlig igjen i økonomisk sterkere grupper. I disse «miljøene» finner vi blant annet uttrykk som «golddigger», et uttrykk som gjerne brukes om kvinner som jakter etter menn som kan spandere på dem i bytte mot sitt selskap og/eller sex. «Gentleman» er nok et uttrykk som gjerne brukes i sammenheng med hvem som skal spandere, men dette har lite til felles. En «gentleman» betydde i utgangspunktet mann av edel slekt, mens det i dag gjerne forbindes med en mann som er hyggelig mot damene, åpner dører og drar ut stolen.

Gjerrig vs. fornuftig

Når du selv inviterer på date bør du ikke være for ivrig med å spandere på de første møtene. Dette kan virker påtrengende og daten kan få inntrykk av at du prøver å kjøpe deg inn. Med andre ord – du spanderer i håp om å få noe i retur. Du vil ikke at daten din skal føle seg forpliktet til å «gi» deg noe tilbake. Dette betyr likevel ikke at du ikke kan spandere en kopp kaffe, dersom dere ender opp på et uformelt cafébesøk. Det er en stor forskjell på å kjøpe måltider og alkohol i håp om sex, og det å spandere en kopp kaffe til 25 kroner. Det er ditt ansvar å legge opp daten, dersom det er du som inviterer på en date. Legger du daten til en dyr restaurant, forventes det gjerne fra motparten at du skal spandere noe.

Hvor dra på en date?

Når du har avtalt en date, så trenger du ikke automatisk å tenke at dere skal på en eksklusiv restaurant. Se på en date som et koselig møte for å bli bedre kjent, istedenfor et møte hvor du skal vise hvor mye penger og status du har. Ha fokus på å lære nye ting om daten din og bli kjent med den du dater. Kino og restauranter kan fort skape kunstige stituasjoner hvor det blir vrient å kommunisere, her har vi derfor listet opp noen alternativer:

Utsiktspunkt: Ta daten med til et utsiktspunkt over byen eller bare en spasertur et sted hvor dere får mulighet til å snakke sammen og bli bedre kjent. Dette gjør daten litt unik og du får muligheten til å demonstrere personligheten din.

Gåtur: Istedenfor at dere må treffes og være på samme sted under hele daten, kan du forestå en gåtur. Fordelen med en gåtur er at du jo slipper å tenke på hvem som skal spandere på hvem. En gåtur trenger ikke innebære noen kjøp eller kostnader, annet enn at dere blir et par kalorier fattigere.

Cafe: Ta daten med på en kaffedate. Dere får en fin sjanse til å både prate, sitte ned og slappe av på samme tid. Om stemningen er god under kaffedaten, er det også muligheter til å finne på noe annet videre utover dagen. Dersom du spanderer på en kaffedate, vil dette likevel bli minimale utgifter om du går mye på date.

Hjemmedate: Man trenger ikke nødvendigvis å invitere daten med hjem på første date, men dette kan være et fint alternativ til andre eller tredje møte. Du kan invitere daten over for en kopp kaffe, for å lage middag sammen eller noe annet du er komfortabel med. Dette åpner muligheten for å kunne ta et glass øl eller vin, og praten vil trolig gå enda lettere. Mulighetene er mange.

Kombinasjon: Det er veldig fint om du klarer å kombinere flere aktiviteter i løpet av en date. For at din date skal føle seg mer komfortabel og tryggere på deg, kan det være lurt å kombinere en gåtur med en for eksempel en kaffekopp på en cafe. På denne måten får daten en annerledes og positiv opplevelse, og daten opplever at dere tilbringer mer tid sammen.

Hvordan slippe å spandere?

Hvis du er student eller i en situasjon der du ikke kan spandere, finnes det enkle tips for å slippe unna uten å fornærme daten. For det første vil det være greit å ikke legge opp daten på et dyrt sted, enten dere møtes på en café eller en restaurant. Jo dyrere spisestedet fremstår, desto mer forventes det at du skal spandere. Dersom du kun ønsker å ta en kaffe, kan det være lurt å være litt tidlig ute. På den måten kan du bestille en kaffe mens du venter på daten og dermed betale kun for deg selv med en gang. Når daten din dukker opp kan du for eksempel si «Hei! Jeg kjøpte meg bare en kaffe mens jeg ventet, tror man bestiller der borte».

Når er det greit å spandere?

En fin liten huskeregel når det gjelder å kjøpe ting til daten din er å ikke spandere i håp om sex. Dermed minsker man sjansen for at daten skal føle seg presset til å måtte gi noe i retur. Når du er i tvil om du skal spandere eller ei, kan du tenke på om daten har gjort seg «fortjent» til det du skal gi. Har daten din gjort noe for deg som du setter pris på, enten det er å servere en god middag, spandere noe eller tilfredsstilt deg seksuelt, er dette ting som teller. På denne måten kan du forsikre deg om at daten din har gjort noe for å fortjene en ekstra oppmerksomhet fra deg. Dette høres kanskje kynisk ut, men på denne måten skaper du en dynamikk der ingenting kommer gratis. Dette betyr ikke at du aldri skal kunne spandere for å kun være hyggelig eller i ønske om å få noe tilbake, men ikke la det bli en selvfølge at du skal spandere.

Bli med på kurs
Share Button

Kommentarer